ΙΣΧΑΙΜΙΑ ΑΚΡΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ

ΙΣΧΑΙΜΙΑ ΑΚΡΩΝΤί είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος ?

Η ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ (ΠΑΝ) αναφέρεται στην πάθηση των αρτηριών εκτός της καρδιάς και του εγκεφάλου. Προκαλείται από την μείωση της διαμέτρου των αρτηριών που αιματώνουν το σώμα μας και κυρίως τα κάτω άκρα, τα άνω άκρα, τον εγκέφαλο, τον στόμαχο, το έντερο και τα νεφρά. Η ΠΑΝ προκαλείται από την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών εντός των αρτηριών που παρεμποδίζουν την ροή του αίματος εντός αυτών.

Είναι επικίνδυνη η περιφερική αρτηριακή νόσος ?

ΝΑΙ είναι ! Όπως προαναφέρθηκε κατά την εξελικτική πορεία της νόσου αναπτύσσονται αθηρωματικές πλάκες εντός του αυλού των αρτηριών με αποτέλεσμα την μείωση της αιμάτωσης των ιστών και οργάνων. Αν αφεθεί χωρίς κατάλληλη θεραπεία οδηγεί σε γάγγραινα και ακρωτηριασμό του μέλους, κυρίως των κάτω άκρων. Οι ασθενείς που πάσχουν από ΠΑΝ έχουν σημαντικά αυξημένο ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφραγμάτων μυοκαρδίου.

ΙΣΧΑΙΜΙΑ ΑΚΡΩΝΠοια είναι τα συμπτώματα της νόσου ?

Στα πρώιμα στάδια τα συμπτώματα είναι άλγος κατά την βάδιση, κράμπες, αίσθημα κόπωσης των άκρων τόσο στα άκρα όσο και στους γοφούς. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν όταν η φυσική άσκηση σταματά. Η παραπάνω συμπτωματολογία ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα. Συμπτώματα ανεπαρκούς αιμάτωσης των νεφρών είναι η ξαφνική αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή υπέρταση που αντιμετωπίζεται δύσκολα με φαρμακευτική αγωγή. Σοβαρή μείωση της αιμάτωσης των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια,

Πως διαγιγνώσκεται η ΠΑΝ ?

Η διάγνωση ξεκινά με την λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την φυσική εξέταση, Κατά την εξέταση ο ιατρός σας υποβάλει σε μέτρηση του κνημοβραχιόνιου δείκτη. Μετά απο αυτά ακολουθεί η διενέργεια πιο εξειδικευμένων εξετάσεων όπως είναι:

Υπερηχογράφημα Tripplex
Μαγνητική Αγγειογραφία (MRA)
Αξονική Αγγειογραφία (CTA)
Ενδαρτηριακή ψηφιακή αγγειογραφία (DSA)

Πως αντιμετωπίζεται η ΠΑΝ ?

Είναι απαραίτητη η χορήγηση φαρμάκων και η ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου:

Διακοπή καπνίσματος (Οι καπνιστές εμφανίζουν 4 φορές πιο συχνά ΠΑΝ)
Έλεγχος του διαβήτη
Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης
Έναρξη σωματικής άσκησης
Δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά
Χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών
Χορήγηση στατινών για μείωση της χοληστερόλης
Χορήγηση φαρμάκων για μείωση της αρτηριακής πίεσης

Σε αρκετούς όμως ασθενής η αλλαγή τρόπου ζωής και η χορήγηση φαρμάκων δεν είναι αρκετή για την αποκατάσταση ικανοποιητικής αιματικής ροής. Σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η αγγειοπλαστική ή η διενέργεια κάποιου είδους χειρουργικής επέμβασης.

Η αγγειοπλαστική είναι μία μη χειρουργική επεμβατική μέθοδος κατά την διάρκεια της οποίας διανοίγεται το στενωμένο αγγείο με την βοήθεια καθετήρων, μπαλονιών και ενδοναρθήκων.

Αν όμως μεγάλο μέρος της αρτηρίας εμφανίζει βλάβες τότε η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη. Οι επεμβάσεις αυτές συνίστανται στην εκτέλεση παρακάμψεων των στενώσεων με την χρήση συνθετικών μοσχευμάτων ή αυτόλογης φλέβας με σκοπό την αποκατάσταση ομαλής αιματικής ροής.