Παθήσεις Αγγείων

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων των αγγείων, δηλαδή των αρτηριών, των φλεβών, καθώς και των λεμφοφόρων αγγείων του σώματος. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς  και του εγκεφάλου (που είναι αντικείμενα της καρδιοχειρουργικής και της νευροχειρουργικής αντίστοιχα).
Καθιερώθηκε ως ανεξάρτητη ειδικότητα το 1989 (Π.Δ. 208) και το επταετές εκπαιδευτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο κύκλους: αρχική ειδίκευση για 3 χρόνια στη Γενική Χειρουργική και τελική ειδίκευση για 4 χρόνια στην Αγγειοχειρουργική, όπου συμπεριλαμβάνεται άσκηση για 6 μήνες στην Χειρουργική Θώρακος και 6 μήνες στην Χειρουργική Καρδιάς.
Οι παθήσεις των αγγείων είναι συχνές και έχουν ιδιαίτερη σημασία και αξία αφενός η πρόληψη τους και αφετέρου η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Η αποφρακτική αρτηριοπάθεια για παράδειγμα έχει την ίδια εξάπλωση με τον καρκίνο και ευθύνεται για το 40% των θανάτων στον αναπτυγμένο κόσμο πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων είναι σε πρώιμα στάδιασυντηρητική (με φάρμακα, αλλαγή συνηθειών,  τρόπου ζωής) ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια επεμβατική (όταν απαιτείται κάποια «ανοιχτή» χειρουργική ή ενδαγγειακή επέμβαση ή συνδυασμό τους).
Ο αγγειοχειρουργός που διαθέτει τον τίτλο άσκησης της ειδικότητας αυτήςείναι ο μόνος ιατρός με την κατάλληλη και πιστοποιημένη εξειδικευμένη εκπαίδευση για να διαγνώσει, να παρακολουθήσει και να αντιμετωπίσει θεραπευτικά ασθενείς με παθήσεις των αγγείων.
Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις που ασθενείς με αγγειακές παθήσεις παρακολουθούνται από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων οι οποίοι προβαίνουν συχνά και σε επεμβατική αντιμετώπιση αγγειακών παθήσεων ή καθοδηγούν τους ασθενείς στο είδος της θεραπευτικής αντιμετώπισης ανάλογα με τις δικές τους δυνατότητες και όχι στην καταλληλότερη επέμβαση σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενούς και με βάση τους κανόνες της τεκμηριωμένης και βασισμένης σε ενδείξεις ιατρικής επιστήμης.
Ο αγγειοχειρουργός είναι ο μόνος ιατρός που μπορεί να αντιμετωπίσει την αγγειακή νόσο χρησιμοποιώντας  όλο το φάσμα των αγγειακών επεμβάσεων και ως εκ τούτου  μπορεί να  ενημερώσει ορθά και πλήρως τον ασθενή για την κατάσταση της υγείας του, την προτεινόμενη ιατρική πράξη και τις τυχόν εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος του. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να σχηματίσει ο ασθενής πλήρη εικόνα των παραγόντων και των συνεπειών της κατάστασής του ώστε να προχωρήσει στην λήψη αποφάσεων και στην ενημερωμένη συναίνεση του για την προτεινόμενη επεμβατική αντιμετώπιση.

Μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις παρακάτω επιλογές για να κατεβάσετε τα ενημερωτικά φυλλάδια της Ε.Α.Ε που σας ενδιαφέρουν για κάποια από τις συχνότερες αγγειακές παθήσεις.

Ανεύρ. Κοιλ. ΑορτήςΑνεύρ. Κοιλ. Αορτής

Ανεύρ. Κοιλ. Αορτής

ANEYRYSMA_KOILIAKHS_AORTHS

Στένωση ΚαρωτίδωνΣτένωση Καρωτίδων

Στένωση Καρωτίδων

KARWTIDIKH_STENWSH

Περιφ. Αρτηρ. ΝόσοςΠεριφ. Αρτηρ. Νόσος

Περιφ. Αρτηρ. Νόσος

PERIFERIKH_ARTHRIOPATHEIA

Κιρσοί κάτω άκρωνΚιρσοί κάτω άκρων

Κιρσοί κάτω άκρων

KIRSOI_KATW_AKRWN


Page 1 of 2 12